Rigging: Wat is dat?


Rigging & grounding

Zo nu en dan krijgen wij vragen voorgeschoteld over rigging & grounding. Niet iedereen weet wat deze belangrijke taken inhouden en wat daarbij komt kijken. Daarom leek het ons interessant om jullie iets meer informatie te geven over onze werkzaamheden op de vloer. Tevens hebben we onderaan deze pagina een filmpje geplaatst, die jou hopelijk een beter beeld geeft over riggingwerkzaamheden.

Oorsprong rigging

Rigging komt oorspronkelijk uit de vaarwereld. Rigging is een ander woord voor tuigage, een verzamelnaam van de touwwerken en zeilen van een schip.

Rigging in de entertainmentindustrie

Het begrip rigging, betekent voor ons het plaatsen van tijdelijke (hangende) hijs- of hefinstallaties ten behoeve van de entertainmentindustrie. Deze installaties worden gebruikt om op een veilige manier licht en geluid op te kunnen hangen. Dit is dus een hele verantwoordelijkheid. Veiligheid staat dan ook voorop, waarbij je als rigger heel secuur te werk moet gaan. Onderstaande afbeelding laat zien hoe een truss-constructie 'zweeft' boven de vloer. Jij bent er als rigger verantwoordelijk voor dat dit op een veilige manier opgehangen kan worden. Het voordeel: je bent niet alleen aan het werk. Altijd is er iemand die jou assisteert: de grounder. Een goede communicatie tussen rigger en grounder is essentieel voor het slagen van de werkzaamheden.Wat je in ieder geval moet hebben als je riggingwerkzaamheden uitvoert: 

  • Niet bang zijn om de hoogte in te klimmen
  • Sterke armen en geest
  • Technisch inzicht
  • Stressbestendig
  • Communicatief vaardig

Grounder

Een grounder werkt, in tegenstelling tot de rigger, op de grond. De grounder coördineert vanaf de grond en is verantwoordelijk voor de veiligheid van de rigger. Als grounder bepaal je het tempo, ben je vloercoördinator en ben je een koppel met de rigger. Hij zet ook het materiaal uit om ervoor te zorgen dat alles op de goede plek komt te staan. Als rigger moet je echt 100% kunnen vertrouwen op de grounder, omdat zijn veiligheid in de handen van de grounder ligt.

Vanaf de werkvloer

Tjeu is een van onze riggers bij het team in RAI Amsterdam. Hij is al meer dan 2,5 jaar werkzaam voor ons en we hebben hem gevraagd hoe hij zijn werkzaamheden ervaart:

De sfeer op de werkvloer is altijd top. Dit heeft er mede aan bijgedragen dat ik alle werkzaamheden onder de knie heb gekregen. Ondanks dat ik van een andere branche kom, hebben ze mij toch de vrijheid en ruimte gegeven om alles te leren. Het vertrouwen dat je van je collega's krijgt, goed mee samen te werken en initiatief te nemen zijn voor mij de belangrijkste aspecten. Daarnaast: als rigger en grounder moet je communicatief heel vaardig zijn. Naast het feit dat de communicatie tussen het personeel heel belangrijk is, hebben we ook regelmatig contact met klanten en/of standbouwers. Je moet dus wel echt weten waar je het over hebt!

Rigging vacatures

Sinds onze recent verlengde samenwerking metRAI Amsterdamen het goede nieuws dat we vanaf 1 januari 2018 ook in Jaarbeurs gaan werken, zijn wij op zoek naar meer mensen die geïnteresseerd zijn in dit vakgebied. Binnenkort komen de vacatures hier online. Mocht je nu al meer informatie willen? Neem dan contact met ons op.

Social Media

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!